ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ

Η χώρα του κρασιού

Ελλάδα! Η χώρα του κρασιού. Με τις άφθονες ποικιλίες σταφυλιού, τις παραδόσεις οινοποίησης και τον αιώνιο οινικό πολιτισμό της. Η αγορά του κρασιού και της οινοποίησης συνεχώς αυξάνεται.

Ιδρύονται νέα οινοποιεία, φυτεύονται νέες ή αναβιώνονται αρχαίες ποικιλίες σταφυλιού κι αναδύονται νέα κρασιά. Στον κόσμο του υψηλού ανταγωνισμού, οι οινοποιοί πρέπει όχι μόνο να δημιουργούν προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά και να παρουσιάζουν τα κρασιά τους με άψογο τρόπο.

Η φιάλη, ο φελλός κι η ετικέτα είναι η βάση τις εντοπισμένης δυνατότητας του ελληνικού κρασιού. Η εξαιρετική ποιότητα του κάθε στοιχείου είναι υποχρεωτική για τον οινοποιείο. Στην λίστα αυτή θα πρέπει να προσθέσετε και την άριστη επαγγελματική φωτογράφιση του κρασιού.

Φωτογράφιση κρασιούΦωτογράφηση κρασιού: βασικές απαιτήσεις 

Η φωτογράφηση του κρασιού απαιτεί ειδικές δεξιότητες και εξοπλισμό. Οι πρότυπες γνώσεις ενός φωτογράφου δεν θα πετύχουν σε αυτή την περίπτωση. Εννοείται πως μπορείτε να φωτογραφίσετε ένα μπουκάλι κρασί και με το τηλέφωνο σας ή ακόμα και σε ένα κανονικό στούντιο. Αλλά το αποτέλεσμα χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις ιδιαίτερες γνώσεις του φωτογράφου θα είναι πολύ μακριά από το επαγγελματικό.
Η προετοιμασία του προϊόντος πριν τη φωτογράφηση, ο σωστός φωτισμός, η παρατήρηση της λεπτομέρειας κι η ποιοτική μετεπεξεργασία, είναι οι βασικές απαιτήσεις για τη φωτογράφηση κρασιού.

φωτογραφηση κρασιωνφωτογραφιση κρασιωνφωτογραφηση κρασιων

 

Προετοιμασία για φωτογράφιση κρασιών

Οποιαδήποτε φωτολήψη θα πρέπει να ξεκινάει από την προετοιμασία του προϊόντος. Αν το κρασί είναι σε φιάλες – προσέχουμε την ετικέτα. Σημαντικό είναι να είναι κολλημένη ομοιόμορφα, να μην έχει γρατζουνιές κι άλλα ελαττώματα. Η αλουμίνια επίστρωση του φελλού θα πρέπει επίσης να μην παρουσιάζει ελαττώματα και να είναι. Η φιάλη να είναι καθαρή, χωρίς ίχνος αποτυπωμάτων κι ατέλειες στο υλικό, όπως, για παράδειγμα, φυσαλίδες αέρος στο γυαλί. Ένα άνισο σχήμα επίσης μπορεί να βλάψει το αποτέλεσμα, εκτός κι αν έχει στυλιζαρισμένη παλιά μορφή. Στην περίπτωση του λευκού και ροζέ κρασιού, προσέχουμε την πίσω ετικέτα. Αν είναι ορατή κατά τη λήψη, θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Φωτογράφιση κρασιού: φωτισμός

Η φωτογράφηση του κρασιού είναι δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν βασικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και κατά την εκτίμηση των τελικών εικόνων. Το πρώτο που χτυπάει στο μάτι και διακρίνει την επαγγελματική φωτογραφία του κρασιού από την ερασιτεχνική, είναι η ποιότητα του φωτισμού. Η αξιόλογη φωτογράφιση του κρασιού απαιτεί ειδικές πηγές φωτός και γνώσεις λειτουργίας. Διαφορετικά ακόμα και το ποιοτικότερο προϊόν θα δείχνει πολύ «φθηνό».

Η φωτεινότητα θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη και να ταιριάζει με το σχήμα της φιάλης. Ο τονισμός των λεπτομερειών θα πρέπει να είναι ομαλός, χωρίς να μοιάζει με ξεχωριστές κηλίδες. Η ετικέτα θα πρέπει να είναι ευανάγνωστη, άριστα φωτισμένη, να έχει έντονη κλίση και να μην φαίνεται επίπεδη. Οι λαμπερές λεπτομέρειες (οι γραμματοσειρές φύλλων αλουμινίου, τα λογότυπα και τα άλλα στοιχεία) θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε λαμπερά κι όχι λευκά ή γκρι ή κίτρινα.

Δείγμα 1

φωτογράφιση κρασιών

Παράδειγμα επίδρασης του φωτισμού: Αριστερά – ο φωτισμός τονίζει την πραγματική λάμψη του γυαλιού, δεξιά – ο φωτισμός προκαλεί ψευδαίσθηση του παγωμένου γυαλιού

Δείγμα 2

φωτογράφηση κρασιών

Το σύνολο της εικόνας φωτός αντιστοιχεί στο σχήμα της φιάλης και την τονίζει. 1. Η σαφής μετάδοση της λαμπρότητας των επιμεταλλωμένων γραμμάτων. 2. Η σωστή χρήση του φωτός – η φιάλη δεν ενοποιείται με τον φόντο.

Φωτογραφίες κρασιού: επεξεργασία

Το τελευταίο στάδιο φωτογράφισης κρασιού είναι η μετεπεξεργασία. Σε αυτή τη φάση διορθώνονται οι υπόλοιπες ελλείψεις, όπως τα μικρά ελαττώματα ετικέτας, η επίστρωση φύλλων αλουμινίου του φελλού κτλ. Αν χρειάζεται, πραγματοποιείται η ευθυγράμμιση των αντανακλάσεων. Μπορεί να αφαιρεθούν τα περιττά στοιχεία, όπως οι σκιάσεις και τα αντικείμενα που αντανακλάνε. Η απόδοση χρώματος έχει ουσιαστικό νόημα – το ροζέ κρασί πρέπει να είναι ροζ κι όχι πορτοκαλί ή μπεζ.

Παρακάτω θα βρείτε δείγματα φωτογραφίων κρασιού με διάφορα λάθη.

Δείγμα 3

Η εικόνα φωτός δεν ταιριάζει με το σχήμα της φιάλης, οι αντανακλάσεις είναι αποσπασματικές (λόγω της ανεπαρκής πηγής φωτός)

Δείγμα 4

Το φως δεν ταιριάζει με το σχήμα της φιάλης, οι αντανακλάσεις δεν είναι συνεχείς, αλλά εμφανίζονται με κηλίδες, η πίσω ετικέτα δεν έχει αφαιρεθεί

Δείγμα 5

Η ετικέτα δεν είναι ευανάγνωστη – μη σωστός φωτισμός

Δείγμα 6

η ετικέτα είναι ευανάγνωστη, αλλά η πίσω ετικέτα δεν έχει αφαιρεθεί

Δείγμα 7

έχει άνισα αντανακλαστικά, παραμορφωμένα χρώματα – αντανακλάσεις με μπλε απόχρωση

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις και προτάσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την επιχειρησιακό αναλυτή Aygul Sayfullina στο news@light-n-dark.com Εδώ μπορείτε και εσείς να ζητήσετε τιμή για φωτογράφηση κρασιών για την επιχείρησή σας. Αλλιώς μπορείτε να δείτε το τιμοκατάλογό μας εδώ (click!)

CHECK IT OUT! Ισχύει και για τα οινοποιεία: 4 βασικοί κανόνες επιχείρησης B2B!

επαγγελματική φωτογράφιση κρασιού

Wine pairing φωτογράφιση κρασιού με το σωστό φωτισμό και στήσιμο

 

No Comments

Post A Comment

Call Now Button